Marshfield, Gloucestershire

A contemporary design to create natural light.

Built in the grounds of a large family home owned by the client we designed a new home for them to ‘downsize’ to.

Located in the old burgage plot connected to a Listed Building the site was very long narrow, the design challenge was to create a home that was flooded with natural daylight and had great views of the garden; whilst retaining parking for both the original house and the new one.

The south facing rear elevation to the garden widens in width and height to maximise the views out and built around a fully glazed internal courtyard brought natural light into the centre of the plan.

As part of our work, we included a range of environmental and sustainable feature including:

  • Rainwater recycling
  • A ventilation system
  • Under floor heating
  • Passive solar hot water heating

The North elevation of the house was a street characterised by a collection of barns and outbuildings, the concept for the new street elevation was a barn type structure with a large central opening. For privacy and practical reasons this was then partially infilled with a timber louvred screen in cedar to allow views and daylight without overlooking issues.