The Pavilion, Goring

Making the most of context and assets

This beautiful site in Goring fronts the River Thames and lies within an Area of Outstanding Natural Beauty and the Goring Conservation Area.

The existing house, which is on the site of a former tennis pavilion, will be replaced with a modern five-bedroom home that makes the most of its context and water assets. The plans also involve a new boathouse and associated landscaping to ensure the building and site work together.

Influenced by the setting, the designs and proposed landscaping (by Greenhalgh LA) will create the idea that the Thames is winding its way up through the long site to join the building. A simple lightweight timber-clad building will be cantilevered over water and the landscape.

The interior designs include an open plan approach, with windows and terraces overlooking the garden. When complete, the property will benefit from views that are not currently possible.

Local materials will be used for the property to reflect its setting, including flint, burnt timber, and brick. A strong statement brick wall bisecting the plan separates public from private areas in the layout.  Open water and ground source heat pumps, solar panels, new ecological habitats, and an air-tight construction for the building will all add to the property’s credentials.

South Oxfordshire District Council has approved the full planning application submitted by Nash Partnership.